Guesthouse

In 2020 we finally finished renovations on the guesthouse. What was supposed to be a 3-6 month project turned into a 2+ year undertaking. Much to our surprise, the main portion of the home was a log cabin likely constructed sometime between 1840 and 1860. We don’t know much about who the original builder was, but our best guess is that it was a member of the Osborn family- the same family that built our farmhouse in 1891. The logs are hand hewn, and the corners are constructed using a crown notch method that was common during that era. Interestingly, we found lumber that predated the 1800s, and hand forged nails (known as “rose head” nails). These nails were last produced in the 1790s. These items were likely scrap pieces from an even older structure that was taken down to be replaced by the cabin.

(The floor joists that supported the second floor had to be jacked up one by one and replaced. The older joists were completely failing, causing a huge sag in the second floor)

In 1892 we believe the cabin had a significant renovation that included raising the roof to make a bonafide second story (previously the upper floor would have been a low-ceiling sleeping loft). We believe they also added a large addition off the back of the cabin that probably included a very basic kitchen with a wood burning cook stove. At some point after the 1930s (according to old photos of the home), a third addition was made that added a bathroom and modern kitchen.

Our goal was to highlight the history of the home while updating the finishes and making it comfortable for our guests. All the logs had to have new chinking put into the gaps. We backed the gaps with a wire meshing and covered them in a stucco-type concrete

We left the rough flooring in the main log cabin area to maintain the rustic feel. We also left the original front door exposed, even though it is covered over on the outside. We added a flat screen tv and comfy furniture that makes this a welcoming space for friends and families to sit and relax.

The dining room connects the original cabin structure to the modern kitchen addition. We wanted to open up the flow of this space as much as we could. We added a modern sheet metal wainscoting. We also reworked the staircase that sits in this room, and added a desk nook. We closed up what used to be a second exterior door in this room. We used reclaimed bead board and logs from a local dilapidated cabin for the ceiling. A handmade farmhouse table is the centerpiece of the room with seating for up to eight people.

The kitchen required the most extensive renovating. We literally took it down to the dirt, replacing the floor joists. We completely reworked the cabinet layout and added new appliances. The counters are made from Beech wood, to maintain a cabin feel. We exposed the ceiling, showing the old lumber used (in a somewhat haphazard manner) as roof sheathing for the original construction. The windows overlook the barnyard.

The downstairs bathroom was already a large space, and the renovation was straightforward. We recovered the walls with a pine board wainscoting and tile. We added a linen closet, updated the lighting, and added new flooring.

placeholder://

Upstairs the changes were dramatic. We moved back the landing for the stairs. We removed the dividing wall making two smaller rooms into one grand master suite. We vaulted the ceiling exposing the original timber roof rafters and shake shingles. We widened the doorway into the master suite and added a French door. The suite is punctuated by the chandelier that hangs at its center. Reused barn tin covers the area where the original roof was raised.

An additional bedroom was created by moving the upstairs bathroom and reworking the layout. It makes for a great kids room with a bunk bed and classic toys.

Perhaps the most dramatic makeover came in the master bathroom. This was a new addition. We used barnwood from our own barn for an accent wall. We exposed what used to be exterior siding on the opposite wall. The vanity was handmade using black walnut rough cut lumber. We used reclaimed barn tin for the ceiling, and added a claw foot tub with a nook. A window was added so guests can relax in the tub while overlooking the barnyard and pastures below.

You can book your stay by contacting us directly or by booking through AirBnB

http://www.airbnb.com/h/downeyfamilyfarm

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close